Maalämpöratkaisut

Aurinko lämmittää maaperää niin tehokkaasti, että maahan varastoitunut lämpöenergia riittää vaivattomasti lämmittämään asuntosi läpi koko kylmän Suomen talven. Tämän luonnon oman, puhtaan energian saat tehokkaasti hyödynnettyä Mitsubishi Electric -maalämpöpumpullasi.

Maalämpöpumpun fiksu toimintaperiaate

Toimintaperiaate

Maalämpöpumppu käyttää hyväkseen auringon säteilyä sekä maapallon ytimen hehkua tuottaakseen päästötöntä lämpöenergiaa rakennuksen ja käyttöveden lämmittämiseen. Aurinkolämpöenergia sitoutuu maaperään, ja toimii oivana lämpövarastona talven kovillakin pakkasilla. Lämmön talteenotto tapahtuu maahan porattavalla lämmönkeruuputkistolla sekä maalämpöpumpulla, joka jakaa vesikiertoisen patterijärjestelmän tai lattialämmityksen avulla lämmön rakennukseen.

 

Useimmiten maalämpöpumpun lämmönkeruuputkisto asennetaan syvälle kallioperään porattuun lämpökaivoon. Maalämpöpumppu on erinomainen valinta lämmitysmuodoksi sijoituksen maksaessa itsensä takaisin pikaisesti suhteessa laitteen käyttöikään. Maalämpöpumppu tulee näin huomattavasti kustannustehokkaammaksi lämmitysmuodoksi kuin esimerkiksi öljy- tai sähkölämmitys.

Invertterimaalämpöpumppu on pitkäaikainen sijoitus

Elinkaari

Käyttökustannuksiltaan edullinen maalämpöpumppu elää pitkän iän, jopa yli 20 vuotta. Usein syy maalämpöpumppujen ennenaikaisiin huolto- ja korjaustarpeisiin liittyy vanhaan On/Off teknologiaan. On/Off teknologia perustuu siihen, että maalämpöpumpun kompressori käynnistyy aina maksimiteholla. Kun lämmitystarve on pieni, saattaa esiintyä kompressoria rasittavia lyhyitä käyntijaksoja. Mitsubishi Electricin invertteritekniikalla maalämpöpumppu pystyy säätämään kompressorin käyntitehoa tarpeen mukaan, mikä pidentää huomattavasti kompressorin elinikää.

Maalämpöpumppu investointina, mikä maksaa?

Kustannukset

Maalämpöpumppu sijoituksena on kannattava asuin- ja liikekiinteistöissä ympäri Suomea.  Mikäli maalämpöpumpun hankinta rahoitetaan lainalla, on useimmiten lyhennys- ja korkokustannukset pienemmät kuin säästöt lämmityskustannuksissa. Maalämpöpumppu alkaa siis maksamaan itseään takaisin myös rahoitusta käyttäessä ensimmäisestä päivästä lähtien.

On hyvä huomioida, että kotitalousvähennystä voidaan käyttää hyväksi lähestulkoon jokaisessa maalämpöpumpun asennukseen liittyvissä työvaiheissa. Esimerkiksi lämpökaivon poraus, vanhan järjestelmän purkaminen sekä uuden maalämpöjärjestelmän asentaminen ovat kaikki vähennyskelpoisia töitä. Mikäli kotitaloudessa on kaksi veronmaksajaa, vähennyksen määrä on 4800 euroa (2019).

Maalämpöpumpun hintaa miettiessä on hyvä ottaa huomioon rakennuksen lämmitysenergian ja lämmitystehon tarve. Hinta muodostuu lämpökaivon poraamisesta, itse maalämpöpumpusta, joissakin tapauksissa puskurivaraajasta ja erillisestä käyttöveden varaajasta, sekä asennustyöstä tarvikkeineen.

© 2020 Putkimaatti Oy

  • facebook
  • Instagram