top of page

Ilmavesilämpöpumppu ja patterilämmitys - huomioi nämä asiat

Ilmavesilämpöpumppu soveltuu patterilämmiteiseen taloon.


Ilma-vesilämpöpumppu on tehokas ja ympäristöystävällinen lämmityslaite. Se ottaa lämmön talteen ulkoilmasta edistyneen lämpöpumpputekniikan avulla. Jopa kovalla pakkasella, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin


Ilma-vesilämpöpumppu vaatii vesikiertoisen lämmönjakojärjestelmän. Käytännössä se on omakotitaloissa patterilämmitys tai lattialämmitys vesikierrolla. Ennen lämpöpumpun asennusta lämmönlähteenä on yleensä ollut öljy- sähkö tai puukattila.


Patterilämmityksessä ja lattialämmityksessä on eroja:


Lattialämmityksen putkiston pinta-ala on niin suuri, että sinne riittää kohtuullisen matalalämpöinen vesi. Ja mitä "kylmempi" vesi järjestelmään riittää, sitä edullisempaa lämmitys on.


Patterilämmitys taas vaatii kuumemman veden.


Alla oleva taulukko havainnollistaa asiaa


Ulkoilman lämpötila

Menovesi lattialämmitykseen

Menovesi patterilämmitykseen, nykyaikaiset patterit

Menovesi patterilämmitykseen, vanhemmat patterit

+10

23

30

35

0

25

34

40

-10

30

38

53

-20

35

45

60


Mitoitus, ilmavesilämpöpumppu ja patterilämmitys


On tärkeää, että mitoituksessa otetaan huomioon verkoston oikea lämpötila. Mitoitusohjelmalla voidaan valita kiinteistön tarpeeseen sopiva pumppu.

Ilma-vesilämpöpumpun valinnassa on olennaista kiinnittää huomiota sen hyötysuhteeseen erityisesti patterilämmityskohteissa. Patterilämmitys vaatii erityisesti kylmillä säillä enemmän ja lämpimämpää vettä. Siksi on suositeltavaa valita ilma-vesilämpöpumppu, joka kykenee tuottamaan tehokkaasti lämmintä vettä myös kovilla pakkasilla. Tämä vaikuttaa suoraan lämmityskustannuksiin.


Patteriremontti ja energiatehokkaat patterit


Ilma-vesilämpöpumpun asennuksen yhteydessä on suositeltavaa tarkastella myös kiinteistön nykyisten pattereiden kuntoa. Patteriremontti voi olla tarpeellinen, ja uusien, energiatehokkaiden patterien asentaminen voi parantaa järjestelmän kokonaishyötysuhdetta. Suuremmat patterit, jotka ovat tehokkaita matalammissa lämpötiloissa, pystyvät saamaan ilma-vesilämpöpumpusta enemmän hyötyä irti.


Mikäli kohteessa havaitaan tarvetta pattereiden uusinnalle, pystymme tarjoamaan palvelun samaan pakettiin.


Putkimaatti Oy urakoi lämmitysjärjestelmien vaihtoja Uudenmaan alueella + 100km. Työllistämme 11 henkilöä tehden noin 4,5 milj. liikevaihtoa. Meillä on yli 1000 lämpöpumppuasennuksen kokemus omakotitaloista, rivitaloista ja liikekiinteistöistä aina kerrostaloihin saakka.bottom of page