top of page

Suunnitteletko ilma-vesilämpöpumppua talosi lämmitysmuodoksi?

Päivitetty: 11. tammik. 2022

Ota huomioon nämä 10 asiaa.


Ilma-vesilämpöpumpun merkki


Sijoita laatuun. Kyseessä on pitkäaikainen investointi, joka maksaa itsensä takaisin. Tarkastele mm. laitteistojen maahantuojaa siltä kantilta, että pystyykö tämä toimittamaan varaosia 10 vuoden kuluttua.

Laatumerkit antavat laitteistoilleen vähintään viiden vuoden täystakuun. Tässä ajassa mahdolliset valmistusvirheet kerkiävät tulla esille ja korjatuksi.


Varmista, että laitteisto käyttää uusinta tekniikkaa edustavaa R32 -kylmäainetta. Se on ympäristöystävällisempää ja tehokkaampaa kuin aikaisemmin käytetty R410.


Päätä, haluatko split vai monoblock -mallin. Näiden keskeisin ero on se, että monoblock -malleissa lämmitysvesi kiertää ulkona asti. Split -malleissa on ulkona kiertää vain kylmäaine. Tällä on pieni vaikutus pumpun hyötysuhteeseen. Monoblock -malleissa saadaan yleisesti ottaen hiukan suurempi teho ja hyötysuhde, mutta riskit ovat isommat. Sähkökatkon sattuessa laitteella on suuri riski rikkoontua, mikäli lämmitysvesi kerkiää jäätyä. Laadukkaan split -pumpun ero monoblock -laitteeseen on pieni.


Teho


Pumpun koon (tehon) valintaan vaikuttavat mm. nämä asiat

  • talon ikä

  • koko

  • lämmönjakojärjestelmä


Ammattimaisilla laitteistojen myyjillä on käytössään mitoitusohjelmat, joilla voidaan määritellä tarpeeseesi parhaiten sopiva teholuokka.


Ilma-vesilämpöpumpun haasteena on se, että ilman kylmentyessä laitteen tuottama lämmitysteho laskee. Niinpä kovien pakkasten varalle tarvitaan lisää tehoa. Tämä varalämmönlähde on yleensä sähkövastus, joka on sisäänrakennettu laitteistoon ja toimii täysin automaattisesti tarpeen mukaan.


Jokainen ilma-vesilämpöpumppujärjestelmä - merkistä riippumatta - tarvitsee sähkövastuksen toimiakseen oikein. Jos mitoitus on tehty oikein, sähkövastusta tarvitaan yleensä vasta noin -20 asteen jälkeen.


Laadukkaat ulkoyksiköt tuottavat lämpöä vielä -25 pakkasasteessa, mutta käyttävät oikein mitoitettuna jo sähkövastusta apunaan. Mahdollisimman vähän tietysti.


Tarkista ulkoyksikön tehontuotto -15 pakkasasteessa!


Kuinka monena päivänä vuodessa paikkakunnallasi on -20 astetta tai enemmän pakkasta?Ulkoyksikön sijainti


Nykyaikaiset ulkoyksiköt ovat hiljaisia, mutta pitävät silti pientä huminaa. Ulkoyksikkö kannattaa sijoittaa mahdollisuuksien mukaan pois oleskelualueelta tai makuuhuoneen ikkunan alta. Tosin kesäisin, kun ulkona oleskellaan enemmän, laite käy vain harvakseltaan. Kiinnitä huomiota siihen, että paikka olisi mahdollisuuksien mukaan suojaisa ja turvassa katolta putoavalta lumelta.


Sulatusvedet


Ulkoyksikkö sulattaa itsensä aika-ajoin ja sulamisvedet täytyy johtaa pois laitteen alta. Yleensä ne johdetaan sisälle viemäriin tai ulos sadevesikaivoon. Jotta laitteen alle ei muodostuisi jäämöykkyä, täytyy kaukalo ja poistoputki varustaa sulanapitokaapelilla.


Sisäyksikön sijainti


Sisäyksikkö sijoitetaan yleensä öljykattilan tai muun entisen lämmönlähteen paikalle. Uudiskohteissa suunnitelman mukaan. Sisä- ja ulkoyksikön välillä kulkee muutamia putkia ja sähköjohtoja, ja mitä lähempänä yksiköt ovat toisiaan, niin sitä helpompi asennus.


Sähköt


Tarkista sähköjen riittävyys. Useimmissa kohteissa tämä ei ole ongelma, mutta isommissa rakennuksissa tämä voi tulla vastaan. Omakotitalon pääsulakkeet ovat yleensä 3 x 25A. Joissakin tapauksissa pääsulakkeita joudutaan suurentamaan.


Ulko- ja sisäyksikölle tarvitaan riittävän suuri sähkönsyöttökaapeli, sisäyksikölle 5 x 2,5 ja ulkoyksikölle 5 x 1,5.


Useampi lämmityspiiri?


Toisinaan osa talosta lämpiää pattereilla ja osa vesikiertoisella lattialämmityksellä. Ei huolta, nämä saadaan toimimaan yhdessä järkevästi.


Kattilan purku


Yleisimmin ilma-vesilämpöpumppu hankitaan öljylämmityksen korvaajaksi, joten on otettava huomioon, mahtuuko öljykattila ulos yhtenä kappaleena vai joudutaanko se mahdollisesti leikkaamaan osiin.


Öljysäiliön purku


Mikäli VILP hankitaan öljylämmityksen korvaajaksi, täytyy myös öljysäiliön poisto suunnitella. Onko säiliö ulkona maan alla vai kenties muovisäiliö kattilan vieressä? Tällä on iso vaikutus projektin kokonaishintaan.


Lämmönjakohuoneen lämmitys


Mikäli VILP hankitaan öljylämmityksen korvaajaksi, täytyy huomioida lämmönjakohuoneen lämmitys. Öljykattila on yleensä pitänyt lämmönjakohuoneen lämpimänä, mutta ilma-vesilämpöpumppu ei hukkaa siihen energiaa. Huoneeseen tarvitaan yleensä patteri.Mikäli et osaa tai halua käydä näitä asioita itse läpi, anna meidän auttaa! Me tarkistamme jokaisen asian ja teemme sinulle tarjouksen siinä laajuudessa kuin haluat. Meiltä saat avaimet käteen -paketin ja valmiin rahoituksen tai suppeamman paketin, jos niin haluat.


Kartoituskäynti ja kohteen mitoitus on aina ilmainen. Teemme sinulle hyvän tarjouksen ja vakuutamme sinut asiantuntemuksellamme ja hyvällä palvelulla. Jätä yhteystietosi, niin palaamme asiaan viimeistään seuraavana arkipäivänä.Comments


bottom of page