top of page

Onko talosi lämmitysjärjestelmä käyttöikänsä päässä ja pitäisi uusia?

Lämmitysjärjestelmän uusiminen tulee vastaan omakotitalossa väistämättä ennemmin tai myöhemmin. Mitä vaihtoehtoja nykyisin on, mikä kannattaa ja mitä ei enää tänä päivänä laiteta?


Nykyisin omakotitaloihin asennettavat lämmitysjärjestelmät voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään. Öljy-, kaasu- ja suorasähkölämmityksiä ei tässä käsitellä, koska niihin ei kukaan enää nykypäivänä päädy vaihtaessaan lämmitysjärjestelmää. Syitä tähän ovat edellämainittujen lämmitysmuotojen epäekologisuus, epävarmuus ja hinnanvaihtelut.


Putkimaatti Oy urakoi lämmitysjärjestelmien vaihtoja Uudenmaan alueella + 100km. Työllistämme 10 henkilöä tehden noin 4,5 milj. liikevaihtoa. Meillä on yli 1000 lämpöpumppuasennuksen kokemus omakotitaloista, rivitaloista ja kerrostaloista aina liikekiinteistöihin saakka.


Kaukolämpö


Tämä on kohtuullisen helppo ja vaivaton vaihtoehto, mikäli kaukolämpöverkko on saatavilla kohteeseen. Lämmitys ei ole erityisen halpaa, jos ei myöskään erityisen kallistakaan. Lämmönjakohuoneeseen asennetaan kaukolämmönvaihdin, jonka putkistot yhdistetään kaukolämpöverkkoon ja talon lämmönjakojärjestelmään. Tämä vaihtoehto on tosiaan saatavilla vain, jos talo sijaitsee kaukolämpöyhtiön verkon alueella.


Puulämmitys


Puulämmitys voi olla kattila, missä poltetaan ihan halkoja tai hiukan automaattisemmin toimiva hake- tai pellettikattila. Yhteistä näille kaikille on, että lämmitys on halpaa, mutta vaatii runsaasti työtä ja mieluusti oman metsän, mistä saa puuta. Kattila vaatii säännöllistä puhdistamista ja toiminnan tarkkailua. Lisäksi, mikäli haluaa päästä oikeasti edullisesti, poltettava materiaali (hake, halot) kannattaa tehdä itse. Jos joudut ostamaan puut, niin eipä se niin halpaa olekaan.


Lämpöpumppulämmitys


Lämpöpumppulämmitys on yleisin nykypäivänä asennettava lämmitysmuoto omakotitaloihin. Se käsittää erilaiset lämpöpumppulämmitysmuodot, mm. ilma-vesilämpöpumppu, maalämpö ja poisto-ilmalämpöpumppu. Lisäksi tukilämmityksenä käytetään ilmalämpöpumppua, yleensä jonkun muun lämmitysmuodon rinnalla.


Lämpöpumppulämmityksen edut


Syy lämpöpumppulämmityksen suosioon on vaivattomuus ja lämmittämisen edullisuus. Lämpöpumppujärjestämän kantava idea on, että syöttämällä lämmityslaitteeseen 1 kwh energiaa (sähköä), saadaan sieltä ulos 2-5 kwh lämpöenergiaa riippuen käytettävästä lämpöpumppulaiteistosta. Tätä jos verrataan esimerkiksi tavalliseen sähköpatteriin, niin kun sähköpatteriin syötetään 1kwh sähköä, se antaa ulos max. 1 kwh lämpöenergiaa. Lämpöpumppu siis moninkertaistaa lämpöenergian määrän.


Jos sähkösi hinta on 0,15€/kwh siirtoineen ja veroineen, ja käytössäsi on yhden euron verran rahaa, saat sillä tämän verran lämpöä:

- sähköpatterista 6,7kwh

- lämpöpumpusta 20 kwh


Keskimäärin kolme kertaa enemmän!


Silloin esimerkiksi 300€ sähkölasku onkin vain 100€.


Lämpöpumppujärjestelmät voidaan jakaa esimerkiksi hinnan mukaan järjestykseen:

Maalämpö

Ilma-vesilämpöpumppu

Poistoilmalämpöpumppu


Sama järjestys pätee myös lämmityskustannuksiin. Maalämpö on kallein, mutta myös halvin lämmityskuluiltaan. Ilma-vesilämpöpumppu on lämmityskustannuksiltaan lähellä maalämpöä, mutta paljon halvempi investointi. Poisto-ilmalämpöpumppu on lähes ilma-veden hintainen, mutta lämmitys on paljon kalliimpaa.


Tästä syystä ilma-vesilämpöpumppu on se, mihin me keskitymme. Se on kohtuullisen hintainen ja lämmitys on halpaa.


Kiinnostunut ilma-vesilämpöpumpusta? Klikkaa sivuillemme ja varaa ilmainen kartoituspuhelu. Autamme sinua mielellämme.


Puhelussa selviää mitä vaihtoehtoja teillä on ja


- mikä lämmitysmuoto voisi sopia teille parhaiten

- minkä verran lämmitys voisi maksaa jatkossa

- minkälainen takaisinmaksuaika järjestelmällä voisi olla


Puhelu ei sido sinua mihinkään.


Autamme sinua mielellämme. Klikkaa tästä, lue lisää ja varaa puhelu

Comments


bottom of page